fredag 30. oktober 2015

Hvordan vil fremtidens økonomiavdeling se ut?

Rutiner og systemer for økonomisk kontroll er ikke nytt. De første kjente økonomirapportene er fra oldtiden. På slutten av 1800-tallet begynte tellemaskinene å endre måten man arbeidet med store tallmengder og så snart kommersiell databehandling var tilgjengelig var regnskap en av de første områdene som ble utviklet på 1960 tallet.

Men utviklingen stopper ikke. Teknologisk utvikling, organisasjonsutvikling og strategiske skifter følger hverandre. Det har gått fra økonomiløsninger på store datasentraler til minimaskiner og til PC løsninger. Hvert skifte har medført bedre effektivitet og grader av lønnsomhet. De store stegene kan man kun oppnå ved å endre hele funksjoner og skybaserte løsninger har åpnet helt nye muligheter for endring og effektivisering.

Intern drift eller tjenesteutsetting


Gjennom fler tiår har ledende bedrifter stilt spørsmål om hva som skal defineres som kjernevirksomhet. Dette kan defineres som den kompetansen som kreves for å levere bedriftens produkter eller tjenester. Få bedrifter i dag har operasjonelt ansvar for renhold, kantine, vedlikehold etc. Og mange ser nytten av å sette ut tjenester som sentralbord, IT og andre områder som krever høy grad av faglig fornyelse eller kontinuerlig tilstedeværelse.

Hva med økonomifunksjonen? Er økonomistyring en del av kjernevirksomheten? God økonomistyring er avgjørende for de fleste bedrifter. Om man skal bygge opp egen regnskaps- og økonomikompetanse er et spørsmål om fleksibilitets og ressursplanlegging.

Ettersom automatisering av bilagsbehandling og offentlig rapportering øker, vil mer kontrollansvar ligge hos bedriftene selv. Internasjonale trender tilsier automatisert rapportering samtidig som omsetningsnivået for revisjonsplikt øker. Dermed øker kravet til egen kompetanse og interne kontrollfunksjoner.

Fremtiden krever omstillingsevne


Bedrifter må ha presis oppfølging av økonomiske nøkkeltall for å analysere hvilke forretningsområder som skal videreutvikles og hvilke som skal nedprioriteres. Vi leverer sanntidsregnskap som gir presis økonomisk styringsinformasjon på daglig eller periodisk basis.

Videre blir fleksibilitet og omstillingsevne avgjørende. En slank og effektiv organisasjon vil ha større evne til omstilling. Ved å bygge en solid organisasjon for å ivareta kjernevirksomhet kan andre funksjoner skaffes som tjenester. Hver funksjon en bedrift kan tjenesteutsette, bidrar til å øke fokus på kjernevirksomhet og gir samtidig grunnlag for fleksibilitet og omstillingsevne. IT, økonomi og lønn er områder som krever organisering, investering i faglig kompetanse, samt kontinuitet og reserveløsninger.

Lønnsom tjenesteutsetting


Med større konkurranse, press på marginer og offentlige kontrollkrav til forretningsvirksomhet, øker behovet for rådgivning. Om en bedrift selger og distribuerer avansert måleutstyr kreves god kompetanse på teknologi, marked og lønnsomhet, men ikke på økonomiske modeller for lønnsomhetsberegning eller endringer i MVA-reglene.

Ved å sette ut regnskapstjenesten vil en bedrift unngå å låse seg inne med økonomiske forpliktelser til faste ressurser med krav til kontinuerlig faglig fornyelse. Bedriften kan fokusere på økonomisk styring og benytte rådgivningstjenester når det er behov for økonomifaglig kompetanse og bistand til å etablere rutiner for forbedring av nøkkeltall. Ved å frigjøre faste kostnader bidrar tjenesteutsetting til fleksibilitet og lønnsomhet.

Sømløs arbeidsdeling


En nettbasert ERP løsning som Xledger er en fremtidsrettet løsning med mulighet til sømløs samhandling med oss som tjenesteleverandør. Vårt konsept gir mulighet for fleksibel arbeidsdeling i hele spekteret fra intern føring av regnskapstjenester og lønn til full tjenesteutsetting, samt alle varianter i mellom.

Vi tror utfordringene med faste, faglige stabsfunksjoner blir mer krevende ettersom konkurransesituasjonen blir hardere, krav til faglig utvikling øker og teknologisk utvikling går raskere. Derfor løser tjenesteutsetting av regnskap og lønn på en nettbasert plattform mange av de utfordringene som bedrifter har i dag og som vil øke i fremtiden. Og det viktigste er evne til fleksibilitet og omstilling.

fredag 23. oktober 2015

NetLedger har etablert seg i Sverige

Våre kunder har forespurt en etablering i Sverige. For disse og for fremtidige kunder er det med glede vi presenterer nyansatt daglig leder Joseph Mogefors. Med bakgrunn som siviløkonom fra Handelshögskolan og lederstillinger i KPMG tar han fatt på jobben med å lede utviklingen av NetLedgers svenske virksomhet.

– Flere av våre kunder har forespurt våre tjenester i Sverige og vi tror det svenske markedet vil forespørre de samme type tjenester som vi tilbyr våre kunder i Norge, dog med svenske ressurser og kompetanse, sier styreleder Morten Bratlie. NetLedger har allerede en del kunder i Sverige, både som datterselskap av norske kunder og bedrifter med hovedkontor i Sverige.

Etablere kundegrunnlag

Joseph Mogefors, daglig leder, Sverige
Selskapet er lokalisert i Stockholm og målet er å etablere kundegrunnlag før eventuell videre ekspansjon.
– Vi kommer til å spisse selskapet mot middelstore og større selskaper i de markedssegmenter vi har lykkes med i Norge. For meg er det spennende å bygge opp et selskap med et fremtidsrettet konsept fra bunnen av i det svenske markedet.

Det er et marked med stor konkurranse men NetLedger er et friskt og nyskapende konsept som vil sikre seg en solid plass, kommenterer Joseph Mogefors om satsingen i det svenske markedet.

I tråd med strategien


NetLedger ønsker å følge kundene for å tilby riktige tjenester til riktig tid. Etableringen er derfor i tråd med forretningsplanen og strategien som er lagt for selskapet.
– Vi ser etableringen av NetLedger i Sverige som en naturlig videreutvikling av vår virksomhet. Med Joseph Mogefors på plass er det lagt et godt grunnlag for å realisere vår visjon i Sverige, sier styreleder Morten Bratlie om etableringen av NetLedger i Sverige.


Les mer på NetLedger Sverige sine hjemmesider.

NetLedger er Norges ledende tilbyder av nettbaserte økonomisystemer og regnskapstjenester.

torsdag 8. oktober 2015

Viktige punkter i statsbudsjettet knyttet til skatt

I går ble statsbudsjettet lagt frem og vær oppmerksom på at det er noen punkter som påvirker skatt.

•Lån til aksjonær vil fra og med 7.10.2015 regnes som utbytte. Det hjelper ikke å betale det tilbake, utbytteskatten må betales.

Gjeldende fra 2016:

•Selskapsskatten og skatt på alminnelig inntekt reduseres fra 27% til 25%
•Skatt på utbytte økes til 28,75%
•Formuesskatten reduseres fra 0,85% til 0,8%. bunnfradraget økes fra 1,2 mill til 1,4 mill
•Formuesgrunnlaget for sekundærbolig og næringseiendom økes fra 70% til 80%
•Mva lav sats (hotell/transport/etc) økes fra 8% til 10%
•Skattefunnordningen økes fra 15mill til 20 mil for egenutviklet FOU og 33 mill til 40 mill for innkjøpt FOU fra godkjente forskningsinstitusjoner
•Mer fleksible regler for fordelsbeskatning av yrkesbiler