tirsdag 21. april 2015

Hva er de viktigste endringene i ferieloven?

Fra og med 1. juli 2014 ble det vedtatt endringer i ferieloven. Behovet for endringer bygger primært på at det er skjedd endringer i EU-retten som gjør det nødvendig etter EØS-avtalen å endre norsk lovgivning. Nedenfor kan du lese om de viktigste endringene og mulige konsekvenser av disse.


De viktigste endringene er:


• Retten til å kompensere manglende ferieuttak med penger er bortfalt. Tidligere kunne man få utbetalt ikke-avviklede feriedager i form av ekstra feriepenger eller lønn. Dette gjelder kun lovbestemt ferie (25 dager + senioruka), 5. ferieuke blir ikke berørt.


• Begrensingen i antall ubrukte feriedager som kan overføres til neste år er opphevet. All lovbestemt, men ubenyttet, ferie blir dermed videreført.


• Du får utsatt ferien fra første sykedag - i stedet for den sjette.


Ferie kan fort hope seg opp


Arbeidsgivere bør få avklart ferie tidlig og passe på at lovbestemt ferie blir avviklet samme år. Dersom overført ferie heller ikke blir avviklet i påfølgende ferieår, vil ferien tilsvarende bli overført videre til neste ferieår og det kan skje en opphoping av manglende avviklet ferie. For å unngå en situasjon med opphopning av ferie, er det viktig at arbeidsgiver benytter sin styringsrett mht. fastsettelsen av ferie.


Endringene gjelder bare for lovbestemt ferie, altså ikke den 5 ferieuken. Dette betyr at for den femte ferieuken og eventuelt ytterligere avtalt ferie kan man også etter lovendringen inngå avtale om økonomisk kompensasjon i stedet for overføring.


For de som er langtidssykemeldt og i permisjon, kan ferie også fort samles opp. Ferielovens § 9 vil bli endret slik at arbeidstaker ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien, kan kreve feriedagene utsatt allerede fra første virkedag, ikke sjette som i nåværende bestemmelse. Ferielovens § 11 tredje ledd som omhandler utbetaling av feriepenger ved arbeidsforholdets opphør vil ikke bli endret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar