tirsdag 22. oktober 2013

Unngå luksusfellen!


Mange som starter for seg selv blander sammen personlig økonomi og firmaets økonomi. Dermed er det fort gjort å havne på etterskudd når skatt og moms skal betales forteller økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, godt kjent fra blant annet programmet «Luksusfellen « på TV3.


Økonomirådgiver Hallgeir Kvadsheim


-Altfor ofte møter jeg selvstendig næringsdrivende og mindre bedrifter som havner i et økonomisk uføre fordi de skal gjøre alt selv, forteller økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.
- Jeg forstår godt at mange ønsker å spare penger, men når vi snakker om regnskap og økonomikontroll, så bør man overlate dette til profesjonelle. På sikt er nok dette også mye billigere.
 

Engasjer heller et regnskapsbyrå

Mange gründere er heller ikke interessert i disse oppgavene, påpeker Kvadsheim videre.
– De konsentrerer seg om kjerne virksomheten, jobber mye og tar på seg de oppdragene som de kan få. Regnskap og økonomi blir derfor noe man tar i ettertid og da er det lett å gå litt i surr og blande sammen det ene og det andre.
– Et godt råd er derfor å overlate økonomistyringen til et regnskapsbyrå fra starten av.

Mye å passe på

-Da vil man også unngå en stor feil som jeg ofte opplever. Nemlig at mange næringsdrivende spesielt i startfasen bruker firmaets bankkonto som sin egen lommebok. De glemmer å sette av penger til skatt og moms - og kommer dermed på etterskudd fra dag en.
– Som vanlig lønnsmottaker har man jo vært vant at til at skatt trekkes av arbeidsgiver. Nå må man gjøre slikt selv. Her det også mange lover og regler som må følges, noe et regnskapsbyrå har kontroll på.

En nyttig partner

-Et av mine første råd til ferske næringsdrivende er å gå på et etablererkurs. Oslo kommune tilbyr for eksempel kjempegode kurs. I tillegg vil svært mange trenge et regnskapsbyrå. Mange tror at et slikt byrå bare bistår med oppsett av regnskap. “Det er der jeg sender alle kvitteringene”, sier man. Men et godt byrå kan også hjelpe med innrapportering til Altinn, sette opp en god kontostruktur og gi råd om gode økonomirutiner.

-I tillegg kan de bistå i skattespørsmål og være en partner i oppsett av budsjetter og investeringer. Det koster ikke all verden, og er som regel verdt pengene - og mere til.

 

Kontakt oss for et tilbud