onsdag 22. oktober 2014

Regnskapsbransjen er i endring

Den teknologiske utviklingen med Nettskyen og Cloud Accounting, offshoring av tjenester, endringer i lovverket og kundebehov og bortfall av revisjonsplikten tvinger frem nye tjenestetilbud fra regnskapsbyråene. 

Vi ser at flere byråer allerede nå forventer en nedgang i timeforbruket på ordinær bilagsføring på 30 til 40 %, forteller partner Thore Kleppen hos KPMG.
-Regnskapsbyråene befinner seg i en rask utvikling fra å være produksjonsorientert til å gli over i oppgaver som innebærer mer analyse, kontroll, kvalitetssikring og rådgivning, hvis man ikke skal oppleve redusert omsetning og lavere antall ansatte over tid. Dette betyr at hele bransjen er i stor endring og regnskapsførerrollen i særdeleshet. Spørsmålet blir da; hva slags regnskapsbyråer får vi - hva forventer og ønsker kundene av tjenester og hvordan harmonerer byråenes tilbud og kompetanse med markedets endrede behov. Vår undersøkelse fra 2013 om kundenes forventning til regnskapsleverandør gav oss noen svar og indikatorer på dette, sier Kleppen videre og trekker frem noen viktige funn fra undersøkelsen.


Et marked i endring
Partner, KPMG

-Først og fremst er det viktig å se litt på de endringer som har skjedd i markedet og som nå eskalerer veldig fort. Tradisjonelt har regnskapsførerrollen vært knyttet opp mot å være en manuell puncher og bokfører. I dag er denne rollen endret betydelig først og fremst på grunn av den teknologiske utviklingen som har ført til at mye av kommunikasjonen og transaksjoner skjer digitalt og over Internett.

-Nettskyen også kaldt Cloud Computing tilbyr i dag brukervennlig nettbasert on – demand tilgang til blant annet regnskaps- og økonomisystemer – det som heter Internet Accounting. Tidligere lå all denne informasjonen hos regnskapsbyrået eller en intern avdeling lokalt på en PC eller server. Automatiseringseffekten av denne nye teknologien er stor både for kunder og regnskapsbyråene, men samtidig en av de største årsakene til at mange av de manuelle opp-gavene til regnskapsbyråene forsvinner. Kombinert med nettbaserte økonomiløsninger gir automatisering en enklere hverdag for regnskapsføreren, men kan uten omstilling føre til å slå ben under hele bransjen. Det har vi tidligere sett fra andre næringer hvor høyteknologi og avansert mekanikk har tatt over.

-Som en følge av Internett og automatisering ser vi også at stadig flere bedrifter flagger ut sine økonomiske tjenester til lavkostland. Statoil og Posten har allerede gjort dette for flere år siden. Bare hos Statoil gikk flere enn 200 arbeidsplasser inkludert regnskapsførere tapt. Dette gir grunn til bekymring.
-En annen utvikling er lovverket med endrede rammebetingelser hvor blant annet myndig-hetene jobber med å forenkle de administrative byrdene for næringslivet. Dette igjen vil føre til enklere og færre arbeidsoppgaver for regnskapsføreren. Samtidig har bortfallet av revisjonsplikten for de minste aksjeselskapene ført til at mange revisorer har autorisert seg som regnskapsførere. Dette fører til økt konkurranse og nye aktører i markedet fører ofte til prispress.
-På den annen side ser vi også en tydelig endring i kundebehov i retning av mer rådgivning innen analyse og strategi. Her ligger nok den største utfordringen for regnskapsbransjen – men samtidig også den største muligheten, påpeker Kleppen og viser til hva ulike ledere ønsker av sin regnskapsleverandør.

Toppsjefenes ønsker

-Hvis vi ser på hva slags økonomi- og regnskapsfunksjon toppsjefene ønsker seg, så har vi sett dette opp mot byråenes tjenester, organisasjon, ansatte, prosess, teknologi og beliggenhet. Høyt på ønskelisten kommer beliggenhet med alle finansprosesser optimalt plassert og teknologi med standardiserte verktøy på en plattform og prosess med standardiserte globale prosesser for økonomistyring. Disse tre ønskene lar seg oppfylle i dag gjennom Cloud Accounting og nettbaserte økonomiløsninger slik som NetLedger tilbyr. Kriteriene ansatte, organisasjon og tjenester ligger også høyt på ønskelisten, men her har nok byråene en lenger vei å gå med hensyn til kompetanse innenfor områdene strategi analyse og forcasting. Noe som er avgjørende for å kunne være en verdidriver og forretningspartner for toppledere som ofte opererer globalt.

-Oppsummert kan vi si at deler av ønskelisten allerede er oppfylt – nemlig den teknologiske – det som gjenstår er økt kompetanse og forståelse for den enkelte kundes virksomhet.

Og hva ønsker økonomisjefene

-Høyest på listen over de viktigste utviklingsprosjektene i 2013, ønsket økonomisjefene seg oppfølging og forecasting i forhold til lønnsomhet, økonomistyring under strategiske endringsprosesser, risikostyring og styring av driftskapital og likviditet. Egentlig i samsvar med toppsjefene med tanke på å være verdidriver og forretningspartner, men på et mer operativt nivå.
Og systemene og teknologien er der både innen økonomi, analyse, forcasting og business intelligence. Utfordringene for regnskapsbyråene vil være å forstå de ulike systemene samt å implementere disse og eller finne partnere som naturlig passer inn i deres egne løsninger. Her har NetLedger kommet langt på vei og kan tilby sine kunder komplette løsninger innenfor de nevnte områder. Da vi spurte økonomisjefene om hva som var viktigst for dem innenfor økonomistyring kom ikke uventet at de forventer at en regnskapsfører skal bidra til kostnadseffektivitet gjennom sine løsninger, målinger og oppfølging. Nokså naturlig som en konsekvens av utviklingsprosjektene som stod høyest på ønskelisten.

Utfordringer for regnskapsbransjen

-Videre fremover vil transaksjonsbehandling utgjøre mindre av byråenes tjenester mens rapportering og kontroll, likviditetsstyring og planlegging og analyser vil øke. Den frigjorte tiden til regnskapsføreren må tilbringes sammen med kunden for å lære å kjenne og forstå kundens behov og muligheter. Hvis man vil være en viktig samtalepartner og medlem av ledelsen hos sin kunde så må man også kunne tilby faglig dyktighet, profesjonalitet og være tilstede. Først da kan man skape merverdi. Husk at nye kunder finner ditt regnskapsbyrå gjennom nettverk og erfaring fra tidligere oppdrag.




 



 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar