tirsdag 19. november 2013

Utbetaler du lønn eller ytelser? A-ordningen trer i kraft fra 1.1.2015.

1. januar 2015 innføres et nytt regelverk for innrapportering av pliktige opplysninger om inntekts- og ansettelsesforhold. Formålet med a-ordningen er å gjøre det lettere for arbeidsgiverne å rapportere pliktige opplysninger til det offentlige. A-ordningen består i at fem skjemaer erstattes med èn melding og dette utgjør a-meldingen.

A-meldingen er en elektronisk melding for rapportering av inntekts- og ansettelsesforhold med mer til NAV, Skatteetaten og Statistisk sentralbyrå.

Fra fem skjema til én melding

Disse fem skjemaene erstattes i sin helhet av a-meldingen fra 1. januar 2015:

  1. Lønns- og trekkoppgave (RF-1015)
  2. Årsoppgave for arbeidsgiveravgift / følgeskriv til lønns- og trekkoppgave (RF-1025)
  3. Terminoppgave for arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk (RF-1037)
  4. Oppgave til lønnsstatistikk (RA-0500)
  5. Melding til Aa-registeret (NAV 25-01.10)

De fleste lønns- og personalsystemer vil ha en løsning for innsending av a-meldingen. Dette gjør at man kan sende inn samtidig med lønnskjøringen. De virksomhetene som ikke leverer a-meldingen gjennom et lønns- og personalsystem skal registrere a-meldingen manuelt i Altinn.

A-ordningen skal legge grunnlaget for fremtidige muligheter – og nødvendig for at fremtidig digitalisering og forenkling kan gjennomføres.

Hvordan kan du forberede deg allerede nå?


  • For å kunne levere opplysninger hver måned bør du gjennomgå interne rutiner knyttet til for eksempel reiseregninger, timeregistrering og forsystemer.

  • Leverandørene av lønns- og personalsystemer må tilpasse sine løsninger for å kunne rapportere a-meldingen. Du kan kontakte din leverandør for informasjon om hvordan rapportering skal gjennomføres i ditt system.

  • Skal du registrere a-meldingen manuelt i Altinn må du sjekke at du har riktige tilganger og roller, eller opprett en ny tilgang. De som tidligere har levert på papir skal levere elektronisk.

  • Fra og med 1. januar 2015 kan a-meldingen leveres via Altinn, og  a-meldingen vil finnes under siden skjema og tjenester. Dette er tilpasset mindre virksomheter uten et lønns- eller personalsystem. Les mer om hvordan du tillegger roller i Altinn.


Les mer om hvilke betydninger A-ordningen har for deg som ansatt, arbeidsgiver og regnskapsbyrå.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar